De älskade chokladaskarna

Det finns troligtvis inga chokladaskar som har lyckats bli lika populära i Sverige som den gula Paradisasken och den röda Aladdinasken. Under många år har dessa chokladaskar prytt våra vardagsrumsbord eller ställts fram i samband med jul, födelsedagar, midsommar och egentligen vilken annan högtid som helst. Dessa askar är mycket omtyckta på grund av ett flertal anledningar, men de främsta är antagligen för att chokladen är riktigt god och att det finns något för alla smaker.

Att båda askarna har blivit så populära är egentligen inte så svårt att förstå. Båda sorterna kommer från den ledande tillverkaren Marabou, som har kommit ut med oändligt många olika typer av varianter på choklad. En Paradisask innehåller så många som 50 stycken chokladbitar, med 25 stycken i varje lager. Av varje chokladbit finns det två likadana i varje lager, men i mitten av asken finns endast en specifikt utvald bit, t.ex. vit choklad.

Under åren är det många chokladbitar som har kommit och gått, alla har nämligen inte samma smak och genom att variera sig så håller sig askarna levande. Ett bra exempel på detta är just Aladdinasken som kom ut år 1939. Sedan dess har man sammanlagt bytt ut 50 stycken olika bitar under åren och naturligtvis även ersatt dessa med nya. Än idag är Aladdinasken och Paradisasken de mest populära chokladaskar att handla hem eller ge bort i present och om man ska titta på föregående år så ser det inte ut som att detta kommer att förändras.

Det senaste tillskottet i asken kom ut år 2017. Man valde då att plocka bort chokladbiten med smak av tryffel och denna ersättes med ett nytt och mer krispigt alternativ. Utsidan är fortfarande ljus mjölkchoklad, men på insidan finner man bitar av kakao-nibs. Detta ger en fräschör till chokladbiten och känns även helt rätt i tiden.